Комплексна логопедична и функционална терапия на заекване при възрастни лица – Елка Горанова

Код: KN2090

В наличност

Купи сtbi bank logo
48 for 0.38/month

Описание

Издателство: УИ “Неофит Рилски”
Автор: Елка Горанова
Година на издаване: 2021
Брой страници: 144

Монографичният труд „Комплексна логопедична и функционална терапия на заекване при възрастни лица“ е изграден основно върху диагностичните резултати, получени от прилагането на „3D Модел за комплексно изследване на видове и подвидове плавностни нарушения на речта“, който беше разработен в рамките на докторската дисертация на автора. Резултатите от 3D модела, на първо място, доказаха категорично необходимостта от групиране на заекващите в подгрупи по признака „Вариабилност на логопедични и функционални параметри“, т.е. че съществуват дискретни динамични зависимости, които са характерни за различните подвидове заекване. Разглеждайки феномена заекване като дисбаланс между различни функционални системи, които участват в реализирането на говорното поведение: дишане, нервна регулация, волеви моторен контрол, мониторинг на изпълнение на моторни програми, емоционална реактивност, фонация, артикулация (Горанова, 2016), бе поставена задачата да се проучат възможните начини за устойчив пренос на усвоените умения на плавна реч от логопедичния кабинет в реална комуникативна среда. Запознаването с биологичната обратна връзка (БОВ, Биофийдбек) като научно основан метод, позволи приложението му при диагностиката и терапията на лица със заекване от различни възрастови групи. Чрез приложението на техники като мека гласова атака и/или удължена реч, и последваща комбинация с БОВ се постигат много по-бързо и по-лесно посочените терапевтични цели. Трансферът на новопридобитите умения от защитената клинична среда към реалните комуникативни ситуации се осъществява в пъти по-бързо и ефективно с прилагането на БОВ.

Целта на настоящия монографичен труд е да проучи научно доказани терапевтични техники и подходи и да предложи включването на иновативна софтуарна компютърна програма като подпомагаща технология – Биологична обратна връзка (БОВ) при терапия на възрастни лица със заекване.

Мнения от клиенти

Мнения

Все още няма мнения.

Бъдете първи! Напишете мнение за “Комплексна логопедична и функционална терапия на заекване при възрастни лица – Елка Горанова”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Поседно разгледани