БЛАНИКО ООД е семейна фирма – в буквален и в преносен смисъл. Фирмата е създадена и се управлява от Евгени и Благослава Банчеви. Стартирането на бизнес с развиващи играчки и терапевтично оборудване дойде като естествено продължение на опита ни като родители на дете със специални потребности. Когато синът ни беше малък, го „затрупвахме“ с множество играчки. Повечето бяха с доста съмнително качество и се чупеха бързо. Не след дълго се озовахме с кошове играчки (= пари) за боклука. Наред с това, приносът им за развитието на детето се оказа минимален. Започнахме да търсим по-смислени играчки – такива, които освен удоволствие от играта с тях, имат и образователна стойност. Отправната ни точка беше максимата, че 90% от играта трябва да идва от детето и само 10% – от играчката.

     Към онзи момент в България предлагането на качествени развиващи и образователни играчки, да не говорим пък за по-специализирани терапевтични материали за работа с деца със специални потребности, беше крайно ограничено. Купувахме нужните ни неща предимно от чужбина, а някои изработвахме сами. Така, съвсем естествено, се появи идеята да направим онлайн магазин, където да споделим нашите „находки“ и те да бъдат достъпни за хората у нас. Това беше и началото на „Специалните деца“.

     Когато избираме продукти за онлайн магазина, подхождаме много внимателно. Правим селекция от каталозите на най-добрите производители в света и в България. Държим качеството на материалите и изработката им да отговарят на европейските стандарти за безопасност и да са гарантирани със съответните сертификати. Освен това, голяма част от артикулите са „тествани“ от собствените ни деца или са доказали ефективността си в практиката на доверени терапевти и преподаватели.

     Обичаме работата си, защото всеки ден научаваме нещо ново или откриваме по някое „съкровище“ (идея, играчка, инструмент, уред...), което подпомага развитието на децата. Редовно посещаваме специализираните изложения по света в търсене на нови и функционални решения. Вслушваме се в нуждите и предложенията, които нашите клиенти, терапевти и родители ни споделят, и търсим решения заедно.

    Другата ни голяма страст се оказаха залите за сензорна стимулация и интеграция. Когато започнахме дейността си преди повече от 10 години, те бяха рядкост за България, а и за света. Ние нямахме никакъв опит, но пък бяхме силно мотивирани да се научим, защото виждахме ефекта от работата в тях за децата със специални потребности. Прочетохме не малко научна литература, ходихме на обучения, лекции, конгреси, специализирани изложения, допитвахме се до водещи теоретици и практици у нас и по света, пробвахме, допускахме грешки и с течение на времето добихме увереност, че сме на прав път! Към днешна дата зад гърба си вече имаме десетки оборудвани зали в цялата страна. За нас всеки нов проект е вълнуващо предизвикателство, в което влагаме много емоция. Винаги подхождаме индивидуално към клиента и се стремим оборудването и решенията, които предлагаме, да бъдат максимално полезни за потребителите.

     Въвеждането на иновативни продукти съвсем естествено наложи и необходимостта от обучения за работа с тях. Стартирахме няколко програми за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти, одобрени от МОН.

    Днес не спираме да се развиваме. Семейството на Бланико непрекъснато расте. Щастливи сме, че към екипа ни се присъединиха изключителни ХОРА – отговорни, лъчезарни, любопитни, споделящи нашите ценности. Заедно продължаваме да търсим и да споделяме с Вас Тайната сила на игрите!                                        сем. Бланико

За нас

Данни на фирмата:

Име: „Бланико” ООД
Адрес: Кюстендил 2500
ул. 19-ти февруари №3
МОЛ: Благослава Банчева
ЕИК: 202168867
ИН по ДДС: BG202168867
web: www.specialnite-deca.bg
email: [email protected]
тел.: 0889 133 733